Hong Kong Havalimanı’na Üçüncü Pist mi Gelecek?

2010 yılında hizmet verdiği 4,2 milyon ton kargo ile Memphis’in 18 yıllık liderliğini elinden alan Hong Kong Havalimanı (HKG), yolcu trafiğinde de iddiasını sürdürüyor.

Geçen sene 51 milyon yolcuya ev sahipliği yapan HKG, dünyanın en hızlı büyüyen bölgesi konumundaki Güney Doğu Asya’nın en önemli bir kaç iş merkezinden birisinin kalbi konumunda olması sebebiyle sürekli göz önünde bulunuyor.

Verimli biçimde hizmet verilebilecek 74 milyon yolcu ve 6 milyon ton kargo kapasitesine hızla yaklaşan liman bu yüzden IATA’nın ilgisini çekmiş durumda.

Yakında görevinden ayrılacak olan IATA CEO’su Giovanni Bisignani tarafından yapılan açıklamada, HKG’nin üçüncü bir piste ihtiyacı bulunduğu vurgulandı.

Yolcu ve kargo trafiği son 10 yılda %50’nin üzerinde artış gösteren HKG’nin, 2014 yılında 62 milyon yolcu ve 5,3 milyon ton kargo mertebesine ulaşacağı tahmin ediliyor.

Çevresindeki diğer merkezlerle rekabet edebilmesi için HKG’nin kapasitesinin artırılması kaçınılmaz.

Hava fotoğrafından da görüleceği üzere yeni bir pist yapılması durumunda denizin doldurulması kaçınılmaz gibi görünüyor.

Aslında HKG Havalimanı Otoritesi halihazırda bu konuyu tartışmaya açmış durumda.

Bir yandan ilgili kurum ve kuruluşlarla istişareler yapılırken, diğer taraftan da online ortama aktarılan bir form ile kişilerin görüşleri alınıyor.

Farklı bir çok konuda yöneltilen sorular neticede iki seçenekte kilitleniyor:

1- Mevcut iki pistli yapı korunarak havalimanı altyapısının iyileştirilmesi ve 2020 yılında gerçekleşeceği tahmin edilen 74 milyon yolcu, 6 milyon ton kargo ve 420.000 uçak trafiğinin üstesinden gelinmesi,

veya

2- Üçüncü bir pist ve ilave tesislerin inşa edilmesiyle, 2030 yılının tahmini olan 97 milyon yolcu, 9 milyon ton kargo ve 602.000 uçak trafiğine hazır duruma gelinmesi.

Bu noktada Nassim Nicholas Taleb’in ünlü kitabı Black Swan‘i hatırlayalım ve geleceğe yönelik tüm tahminlerin yanlış olduğunu belirtmeden geçmeyelim.

🙂


Posted

in