Cargolux - Boeing 747-8

Cargolux: Qatar Airways’in Büyüme Yönündeki İlk Hamlesi

Geçtiğimiz ay Airline Business dergisinin konuğu olan ve Qatar Airways’in geleceği ile ilgili iddialı açıklamalarda bulunan Ekber El Bekir “inorganik büyüme” ile ilgili ilk adımı, Lüksemburg merkezli Cargolux‘ten hisse satın alarak atıyor.

Hatırlanacağı üzere, o röportajda öne çıkan vurgulardan bir tanesi, Qatar Airways’in satın alacağı şirketlerin, “Kârlı, Qatar Airways yönetimini boş yere meşgul etmeyecek, büyük potansiyele ve sağlam bir işletme yapısına sahip” olması gerektiğiydi.

1970 yılında kurulan ve sadece hava kargo işine odaklanan Cargolux, uzun süren görüşmelerin ardından %35’lik hissesini Qatar Airways’e satmaya karar verdi.

Cargolux - Boeing 747-8
Cargolux – Boeing 747-8

Hava kargonun tartışmasız küresel lideri olma azminde olan Cargolux, tamamı Boeing 747-400F tipinden oluşan 12 uçaklık filosu ve 13 adetlik Boeing 747-8F siparişiyle dikkat çekiyor.

2010 yılında 1,75 milyar USD ciro yapan şirket, 60 milyon USD civarında kâr etmeyi başardı. 683.000 ton kargo taşıyan Cargolux, önceki yıllara göre performansını bir hayli artırmış durumda.

2010 yılı sonu itibarıyla hisse dağılımı; %52 Luxair, %40 BIP Investment Partners – BCEE – SNCI – Lux-Avantage ve %8 Lüksemburg devleti şeklindeydi.

Qatar Airways tarafından satın alınacak %35’lik hissenin Luxair’den mi yoksa diğer ortaklardan mı alınacağı henüz belli değil.

Bu yüzden Qatar Airways’in büyük ortak olup olmayacağını henüz söyleyemiyoruz.

Qatar Airways’in kargo işindeki gücü nedir diye baktığımızda ise üç adet Airbus A300-600F ve iki adet Boeing 777F’ten oluşan bir filo görüyoruz. İlaveten dört tane daha 777F siparişi bulunuyor.

Qatar Airways, yapmış olduğu bu ilk büyüme hamlesiyle, sadece yolcu pazarında değil, küresel kargo işinde de iddialı olduğunu ortaya koydu.

Şirketin inorganik büyüme stratejisi çerçevesinde satın alacağı veya Cargolux’te olduğu gibi yüksek oranlı bir ortaklık kuracağı havayolu şirketini merakla bekliyoruz.

Comments

One response to “Cargolux: Qatar Airways’in Büyüme Yönündeki İlk Hamlesi”