Delta Air Lines - Boeing 777-200LR

Delta ve US Airways Yeniden Slot Pazarlığında

2009 yılının ortalarında gündeme gelen ve Delta Air Lines ile US Airways arasında yapılması planlanan slot takasıyla ilgili pazarlıklar yeniden başladı.

Konuyu hatırlamak gerekirse; US Airways, New York LaGuardia Havalimanı’ndaki 125 çift slotunu Delta’ya devrederken karşılığında, Washington Reagan Havalimanı’ndaki 42 çift Delta slotu ile Sao Paulo ve Tokyo hatlarına uçuş izinlerini alacaktı.

Ancak ABD Ulaştırma Bakanlığı, La Guardia’daki slotların 20, Reagan’daki slotların ise 14 tanesinin anlaşmaya taraf olan havayolları tarafından elden çıkarılması gerektiğine karar verince, ilgili havayolu şirketleri bu işe biraz soğuk bakar olmuşlardı.

Delta Air Lines - Boeing 777-200LR
Delta Air Lines – Boeing 777-200LR

Son yapılan açıklamaya göre iş yeniden başa dönmüş gibi görünüyor.

Hazırlanan yeni teklife göre Delta, New York LaGuardia Havalimanı’ndaki 132 çift US Airways slotunu alırken, US Airways buna karşılık olarak Washington’s Reagan National Havalimanı’nda Delta’ya ait durumdaki 42 slot çiftine sahip olacak.

Ayrıca 2015 yılından itibaren Sao Paulo’ya günlük sefer hakkı da US Airways’e geçecek.

Bu takas için Delta, US Airways’e 66.5 milyon USD nakit ödeyecek.

Kabul edilirse; anlaşmaya taraf olan şirketler LaGuardia’daki 16 ve Reagan National’daki 8 slot çiftini diğer havayolu şirketlerine devredecek.

ABD Ulaştırma Bakanlığı, yukarıda da belirttiğimiz gibi, tarafların elden çıkarması gereken slot çifti sayısını 34 olarak tespit etmişti.

Bakalım şirketler tarafından teklif edilen 24 rakamı, bakanlık için kâfi gelecek mi?