pan am_orion

Bir Pan Am Vardı; Ne Oldu Ona?

Arthur C. Clarke’ın romanından uyarlanarak, Stanley Kubrick tarafından beyaz perdeye aktarılan, “2001: A Space Odyssey” adlı filmi bilmeyen yoktur.

1968 yılında çekilen filmde, 2001 yılına gelindiğinde insan hayatının ne şekilde değişebileceği farklı bir anlatımla ele alınır.

1968 yılına göre her şey çok farklıdır. İnsanoğlu bambaşka bir hayat yaşamaktadır.

Ama değişmeyen bazı şeyler de vardır.

2001 yılında insanoğlunun günlük hayatında varlığını devam ettirebilen nadir unsurlardan bir tanesi, efsanevî havayolu şirketi Pan Am’dır.

panam_orion

Pan Am’ın kullandığı hava araçları değişmiş; uçakların yerini uzay gemileri almış ama Pan Am logosu ve ‘Clipper’lı uçak isimleri değişmemiştir. (Space Clipper)

Tabii ki işin reklam ve pazarlama boyutu çok önemli. Pan Am, filmin çekildiği dönemde bu tarz bir kullanım için filmin yapımcılarına mutlaka belli bir ödeme yapmıştır.

Ama yadsınamaz bir gerçek var ki, o tarihlerde Pan Am, Amerikan rüyasının bir sembolü olarak dimdik ayaktaydı ve adeta faaliyetlerine ilelebet devam edecek gibi görünüyordu.

Hatta Pan Am, aya yapılacak ticarî seferler için yolcu başvurusu dahi almaya başlamıştı.

Sonuç?

Pan Am, 2001’e 10 kala, 1991 yılının başında iflas korumasına başvurdu. Şirketi yaşatma çabaları da başarısız oldu ve aynı yılın Aralık ayında uçuş operasyonu tamamen durdu.

Şirket kapandı, binlerce kişi işini kaybetti.

Bizlere de nostaljik bir tat olarak, ABC televizyonu tarafından önümüzdeki sonbaharda gösterime girecek olan Pan Am adlı dizi filmi seyretmek kaldı.