Avrupa - Çin

Çin’in Karbon Emisyonu İtirazı Netleşiyor

Havayolu 101’de iki hafta kadar önce, Avrupa Birliği’nin (AB) havayolu sektörüne getirdiği karbon emisyonu sistemi (Emissions Trading Scheme) uygulamasına değinmiş ve Çin Devleti tarafından bu konuda resmî itirazda bulunulduğunu belirtmiştim.

Reuters kaynaklı bir habere göre Çin, resmî itirazının yanı sıra, kapalı kapılar ardında yapılan görüşmelerde, AB’yi ciddi bir biçimde tehdit etmiş durumda.

Avrupa - Çin
Avrupa Birliği – Çin

Çin, önümüzdeki yıl başından itibaren yürürlüğe girecek karbon emisyonu sistemiyle ilgili olarak gerek AB temsilcileri ve gerekse Lufthansa gibi şirketlerin üst düzey yöneticileri nezdinde girişimlerde bulunarak, AB üyesi havayolu şirketlerine ve uçak üreticisi Airbus’a, “benzer tedbirlerle” mukabelede bulunulacağını bildirmiş durumda.

Benzer tedbirler” kavramının ucu çok açık olduğundan, Avrupalı yetkililer ne yapacaklarına çok da karar verememişe benziyorlar.

Bir yanda yıllardır ısrarla takip ettikleri karbon emisyonu konusu, diğer tarafta da söz geçirmenin pek de kolay olmadığı çok büyük bir devlet.

Çin’in bu gibi konularda şakası olmadığı düşünüldüğünde, AB’nin ısrarcı olması durumunda, Çin’e sefer düzenlemekte olan Avrupalı havayolu şirketlerinin önümüzdeki yıldan itibaren ilave maliyetlerle karşılaşmaları kuvvetle muhtemel.

Ve tabii 2015 yılına kadar hızla büyüyeceği tahmin edilen Çinli havayolu şirketlerinin vereceği yeni uçak siparişlerinde (yaklaşık 2000 uçak) Airbus’ın, rakibi Boeing’e karşı bir, hatta bir kaç adım geride kalma ihtimali de cabası.

Havayolu 101 olarak ön görümüz; AB’nin Çin’e çok da fazla direnç gösteremeyeceği ve Çinli havayolu şirketlerine ilk yılda 123 milyon USD, 2020 yılında ise bunun en az üç katı maliyeti olacağı tahmin edilen karbon emisyonu sisteminin daha başlangıç aşamasında delineceği yönünde.