Karbon Emisyonu motor

Karbon Emisyonu Uygulamasına İtiraz Var

Avrupa Birliği (AB) tarafından gelecek yılın başından itibaren havayolu sektörü için de uygulanmaya başlanacak olan “Karbon Emisyonu Kotası” uygulamasına büyük devletlerin havayolu şirketlerinden itirazlar gelmeye devam ediyor.

Çin sivil havacılık idaresi, AB’ye bir başvuru yaparak, Çinli havayolu şirketlerinin, AB’nin Emisyon Ticaret Sistemi’ne (Emissions Trading Scheme) dahil edilmemesini talep etti.

Bu kapsamda Air China, China Eastern Airlines ve China Southern Airlines, AB’nin emisyon kotası uygulamasına itiraz ediyor.

Karbon Emisyonu motor
Karbon Emisyonu

Atlantik’in diğer yakasına bakıldığında ise AB’ye karşı olan itirazların bir adım öteye gittiği ve Amerikalı sivil havacılık idaresi ve iki havayolu şirketinin, AB Komisyonu’nu dava ettiği görülüyor.

American Airlines ve United Continental, bu işte başı çeken havayolu şirketleri.

AB’deki karbon emisyonu sisteminin, dünya genelinde havayolu sektörüne ilk yılda 1,5 – 2 milyar USD tutarında ilave bir maliyet getireceği hesaplanıyor.

Buna paralel olarak karbon kota fiyatlarının da yükseleceği ön görülüyor.

AB’nin, ABD ve Çin taraflarına karşı vereceği mücadele merak konusu.

Zira söz konusu iki devletin havayolu şirketlerine bir ayrıcalık tanınması durumunda, maliyet farklılığı açısından özellikle Avrupalı şirketlerin rekabette dezavantajlı konuma düşeceği aşikâr.

AB’nin devreye sokacağı karbon emisyonu sistemi uzunca bir süre daha havayolu sektörünü meşgul edecek gibi görünüyor.