IAG Alan Genişletiyor

British Airways ile Iberia’nın birleşmesi sonucunda ortaya çıkan International Airlines Group (IAG), alanını genişletmeye çalışıyor.

oneworld adlı havayolu ittifakının en güçlü şirketi konumuna gelen IAG, Güney Amerika’daki nüfuzunu artırmak amacıyla Portekiz’in bayrak taşıyıcı şirketi konumundaki TAP ile yakından ilgilenmeye başladı.

The Sunday Times kaynaklı bir habere göre, her iki şirket arasında “gayrı resmî” görüşmeler yapılıyor.

Havayolu İttifakları ve Üye Şirketler
Havayolu İttifakları ve Üye Şirketler

Portekiz’in iktisadî durumu mâlûm.

Zor durumdaki ülke, kötü giden ekonomisini düzeltmek için Avrupa Birliği’nden 78 milyar Euro tutarında destek alacak. Bu desteğin şartları arasında, millî havayolunun elden çıkarılması da bulunuyor.

Analistler tarafından 500 milyon Euro değer biçilen TAP’ın bir diğer muhtemel tâlibi ise, TAP’ın en büyük pazarı konumundaki Brezilya’dan.

Brezilyalı taşıyıcı TAM’ın da TAP’a teklif verebileceği konuşuluyor.

Bu noktada durup, bu işte adı geçen şirketlerin hangi ittifaklara üye olduğuna bir bakmamız gerekiyor.

IAG, başta da söylediğim gibi oneworld üyesi.

Tâliplerini bekleyen TAP ise Star Alliance’ta yer alıyor. TAP’ın Brezilyalı tâlibi TAM da Star Alliance’tan.

Belli ki TAP’ın özelleştirilmesi, ittifaklar arası yeni bir mücadeleye sahne olacak.

Hatırlarsınız, geçen senenin ikinci yarısında açıklanan LAN + TAM (LATAM) işbirliğinde de oneworld ile Star Alliance karşı karşıya gelmişti.

Her ne kadar o işin sonucu belli olmasa da LATAM’ın oneworld’de kalacağı konuşuluyor. Bu durumda, TAP’ın şimdilik görünen her iki alıcısı da oneworld üyesi olacak gibi.

Star Alliance ve dolayısıyla Lufthansa’nın bu konuda nasıl bir adım atacağı ve grup olarak Lufthansa’nın portföyünün çok dolu olduğu düşünüldüğünde, Star Alliance’ın TAP’a sahip çıkıp çıkamayacağı büyük bir merak konusu.

1945 yılında kurulan TAP, tamamı Airbus olmak üzere beş farklı tipte 55 uçaklık bir filoya sahip. Yılda 9 milyon civarında yolcu taşıyan şirket, 10 tanesi Orta ve Güney Amerika olmak üzere toplam 55 civarında noktaya uçuş düzenlemekte.