Cidde Havalimanı ve Iran Air uçağı

Cidde Havalimanı

31 Mayıs 1981 tarihinde hizmete giren Cidde Kral Abdülaziz El Suud Havalimanı, 15 km²’lik bir alan üzerine kurulmuş durumda.

Kraliyet ailesi için ayrılan özel terminali saymazsak havalimanı; Kuzey, Güney ve Hac olmak üzere üç terminalden oluşuyor.

İslâm âleminin en kutsal noktası olan Mekke’ye olan yakınlığı sebebiyle, özellikle Hac ve Umre dönemlerinde büyük bir yoğunluğu yüklenen havalimanı, sahip olduğu özel Hac Terminali ile dikkat çekiyor.

Cidde Havalimanı ve Iran Air uçağı
Cidde Havalimanı ve Iran Air uçağı

405.000 m²’lik bir alana sahip olan terminal; Pekin, Dubai ve Hong Kong havalimanlarına ait terminallerle birlikte dünyanın en büyükleri arasında yer alıyor.

Bu terminal aynı anda 80.000 kişiye hizmet verebilecek şekilde tasarlanmış.

Suudi Arabistan Havayolları’nın (SAH) önemli merkezlerinden olan Cidde Havalimanı’nın kuzey terminali yabancı havayolu şirketleri tarafından kullanılırken, güney terminali SAH, Nas Air ve Sama Airlines tarafından paylaşılmış.

Günümüzde 50 civarında havayolu şirketinin sefer düzenlediği Cidde Havalimanı, 6 milyonu iç, 10 milyonu da dış hat yolcusu olmak üzere yılda yaklaşık 16 milyon yolculuk bir trafiğe sahip.

Yine yıllık uçak trafiği de 150.000’i aşıyor.

Uçuş trafiğinin %60’ı Ortadoğu’dan gelirken, Kuzey Afrika ve Güney Asya, %10 civarındaki payla bu bölgeyi takip ediyor.

Cidde Havalimanı’nın en dikkat çekici yönlerinden bir tanesi, çadır şeklinde yapılmış olan çatısı.

Çatının şekli, fiber glass adlı maddeden yapıldığını bilmeyenler için, hoş bir göz aldanması oluşturabiliyor.


Posted

in