THY - Deutsche Bahn arasında intermodal anlaşma

THY’den Intermodal Almanya Açılımı

Biz İstanbul – Ankara arasındaki hızlı tren projesinin tamamlanmasını ve böylece (demiryolu + havayolu) formülünün Türkiye’de de devreye girmesini beklerken, intermodal taşımacılığa dair önemli bir haber Almanya’dan geldi.

Bundan böyle, Almanya çıkışlı veya varışlı olarak Türk Hava Yolları (THY) ile uçuş yapacak yolcular, uçuş öncesi veya sonrasında, havalimanı ile bulundukları yer arasındaki seyahatlerinde Deutsche Bahn (DB) trenlerini kullanabilecek.

THY - Deutsche Bahn arasında intermodal anlaşma
THY – Deutsche Bahn arasında intermodal anlaşma (2011)

DB’nin Rail & Fly adını verdiği bu uygulama sayesinde hava ve demiryolu seyahati entegre edilmekte.

Bu sayede THY yolcuları Almanya içinde DB ile, THY’nin sefer yaptığı dokuz havalimanına (Frankfurt, Düsseldorf, Köln/Bonn, Berlin, Hamburg, Hannover, Stuttgart, Nürnberg ve Münih) ulaşarak, seyahatlerine uçakla devam etme imkânına sahip olacak.

Tren biletleri için ödenecek ücret, tüm mesafelerde sabit tutulmuş durumda.

Tek yön biletler, 1. sınıf kabin için 60 Euro, 2. sınıfta ise 30 Euro mertebesinde.

Yolcular tren bilet rezervasyonlarını THY ofislerinden yaptırabileceği gibi, aynı işlemi DB web sitesi üzerinden de gerçekleştirmek mümkün.

Biletin ise her durumda DB kiosklarından alınması gerekiyor.

DB’nin Rail & Fly uygulamasındaki iş ortağı olan tüm havayolu şirketlerine bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

THY buna benzer bir çalışmayla geçen sene Eylül ayında, uçak yolculuğunu tren yolculuğuyla birleştiren bir paket hazırlayarak, Japonya’dan Avrupa’ya seyahat edecek yolcularına farklı bir tecrübe seçeneği vermişti.

İstanbul aktarmalı olarak Avrupa’ya gidecek Japonya yolcuları, OOSHUJYUKU adı verilen bu yeni hizmeti satın alıp, Avrupalı RailEurope firmasının trenlerine aktarma yaparak yolculuklarını bir bütün halinde tamamlama fırsatına kavuşmuştu.

DB’nin Rail & Fly’ı dışında önceki yıllardaki gerçekleştirilen benzer intermodal örnekleri hatırlamak gerekirse, Air France’ın Veolia adlı demiryolu işletmecisi firma ile yaptığı işbirliği ve SunExpress ile Kâmil Koç arasında yapılan havayolu + karayolu işbirliği ilk akla gelenler.

Havayolu sektöründe kısa mesafelerde artan rekabet, network taşıyıcı havayolu şirketlerini, demiryolu ile işbirliği yapma yönünde sıkıştırmaya devam edecek gibi görünüyor.