Havayolu Şirketleri Ücretli Yolcu Kilometre (2010)

Havayolu Şirketleri Ücretli Yolcu Kilometre (2010)

ATW dergisinin Şubat sayısında bulunan 2010 yılı RPK, yani ücretli yolcu kilometre (ÜYK) verilerine göre dünyanın ilk 20 havayolu şirketinin tablosunu veriyoruz.

ÜYK kriterine göre uzun zamandır dünya liderliğini elinde bulunduran Air France – KLM’in, 2009 yılında ikinci sıraya düşmesinin ardından 2010 yılında da üçüncü sıraya gerilediğini görüyoruz.

Delta Air Lines’ın Northwest ile, United Airlines’ın da Continental ile birleşmesinin ardından meydana çıkan iki dev havayolu şirketi, bir hayli büyük bir farkla ilk iki sırayı paylaşıyor.

Öyle ki, bu iki şirketin ürettiği toplam ÜYK, artlarından gelen dört büyük şirketin ÜYK toplamıyla neredeyse aynı seviyelerde.

Havayolu Şirketleri Ücretli Yolcu Kilometre (2010)
Havayolu Şirketleri Ücretli Yolcu Kilometre (2010)

Tabloda iki havayolu şirketi müspet manada dikkat çekiyor.

Bunlardan ilki Emirates.

2009 yılına göre ÜYK’sını %21 oranında artıran Emirates’in, uzun yıllardır sürdürdüğü büyüme politikasına devam ettiği açık bir biçimde görünüyor.

2020 yılında bu listenin başında Emirates’i görürsek şaşırmayın.

Dikkat çeken diğer şirket ise Türk Hava Yolları (THY).

2009 yılına göre ÜYK’sını %23 oranında artıran THY, ATW tarafından yayınlanan bu tabloda 19. olarak ilk kez dünya genelindeki havayolu şirketleri arasında ilk 20’ye girmiş oldu.

Aynı büyüme hamlesini 2011 yılında da sürdürmesi durumunda, THY’nin sıralamadaki yerini 4 – 5 basamak yükselteceğini öngörüyoruz.