Brezilya - Dilma Rousseff ve Luiz Inacio Lula da Silva

Brezilya 2014 Dünya Kupası’na Ne Kadar Hazır?

18 Mart 2010 tarihli yazımda Brezilya’daki sivil havacılık gelişmelerine değinmiş ve 2014 yılında Dünya Kupası, 2016 yılında da Olimpiyat Oyunları’na ev sahipliği yapacak ülkenin, artması kuvvetle muhtemel hava trafiği için şimdiden hazırlık yaptığını belirtmiştim.

Hazırlıkların en başında, havayolu şirketlerindeki yabancı hissedar tavanını %20’den %49’a yükselterek, mevcut havayolu şirketlerinin mâlî açıdan daha kuvvetli bir hale gelmelerini sağlamak vardı.

Brezilya - Dilma Rousseff ve Luiz Inacio Lula da Silva
Brezilya – Dilma Rousseff ve Luiz Inacio Lula da Silva

Brezilya’da başkanlık geçen sene el değiştirmiş ve  Luiz Inacio Lula da Silva’nın yerine, aynı görüşlere sahip olan Dilma Rousseff gelmişti.

IATA CEO’su Giovanni Bisignani, geçtiğimiz günlerde Sao Paulo’daki Britanya Ticaret Odası’nda yaptığı konuşmada Rousseff’in ticarî havayolu sektörüyle ilgili stratejik planlarından övgüyle bahsederek, IATA olarak Brezilya’ya yardımcı olma hususunda ellerinden geleni yapacakları mesajını verdi.

Bisignani’ye göre Brezilya hükûmetinin acilen neşter vurması gereken dört ana konu bulunuyor:

  1. Altyapı ve yönetmelikler: Brezilya’daki havalimanları, hızla artan havayolu trafiğini karşılamaktan çok uzak.
  2. Akaryakıt fiyatlaması: Tahsil edilen ilave vergiler sebebiyle Brezilya’daki jet yakıtı, kendi bölgesindeki diğer ülkelere nispeten %14 daha pahalı durumda. Bu durum, ülkedeki havayolu şirketlerini rekabete karşı zor durumda bırakıyor.
  3. Hava Trafik İdaresi: Brezilya’daki mevcut hava trafik idare sistemleri, çağın gereklerini yerine getirmekten uzak durumda. Daha verimli bir işletme yapısı için gerekli değişikliklerin acilen yapılması öncelikli durumda.
  4. Çevre: Brezilya hükûmeti, çevre konusunda küresel kapsamda alınan kararları uygulamak için gerekli girişimlerde bulunmalı. Bu noktada, Guarulhos kenti tarafından uygulanmak istenen ve küresel girişimlerle tam olarak uyuşmayan çevre vergisinin engellenmesi gerekiyor. Ayrıca, TAM tarafından yapılan biyo-yakıt denemelerinin hem mâlî hem de kanunî açıdan desteklenerek Brezilya’da sürdürülebilir bir biyo-yakıt endüstrisinin kurulması sağlanmalı.

Bu dört noktada hayata geçirilecek yeni projeler ve yasal düzenlemelerle, Brezilya’nın iki sene arayla düzenleyeceği dünyanın en büyük iki spor organizasyonunun üstesinden geleceği tahmin ediliyor.

Havayolu sektörü Brezilya ekonomisinde bir hayli önemli bir yere sahip. Sektör, Brezilya GSMH’sinin %9’u anlamına gelen ve 8 milyon kişiye iş imkânı sağlayan turizm sektörünün ana motoru konumunda.

2003 yılından beri yılda ortalama %10 büyüyen sektör, Brezilya iç hat pazarını ABD, Çin ve Japonya’nın ardından dünya genelinde dördüncü sıraya taşımış durumda.

Fakat aynı şeyi dış hat pazarı için söylemek mümkün değil. Dünyanın sekizinci büyük ekonomisine sahip olan Brezilya’nın dış hat yolcu sayısı sadece 13 milyon ve dünya genelinde 37. sırada.