Ryanair - Frankfurt Uçuş Ağı

Ryanair’in Almanya’daki Gücü

Geçen sene Şubat ayında yayınlanan bir haberde, Ryanair’in 2010 yılı içerisinde Almanya’ya daha fazla odaklanacağı ve buradaki uçuş noktalarında taşıdığı yolcu sayısı %10’luk bir artışla 10 milyondan, 11 milyona çıkaracağı söyleniyordu.

Ryanair’in web sitesindeki uçuş ağı haritasına bakıldığında, şirketin Almanya’daki konumlanmasının şu şekilde olduğu görülüyor.

Hub: Bremen (24 hat), Frankfurt – Hahn (54 hat) ve Düsseldorf – Weeze (55 hat).

Diğer noktalar: Hamburg – Lübeck, Berlin, Magdeburg, Altenburg, Memmingen ve Karlsruhe.

Ryanair - Frankfurt Uçuş Ağı
Ryanair – Frankfurt Uçuş Ağı (2011)

Havayolu 101’in Almanya ile ilgilenme sebebi açık.

Türk vatandaşlarının Avrupa’da en yoğun olduğu yer Almanya ve ticarî havayolu sektörü açısından da Almanya – Türkiye arasındaki pazar çok önemli.

Gerek tarifeli taşıyıcılar ve gerekse charter firmaları için bu pazar özellikle yaz aylarında bir hayli hareketli geçiyor.

Hem memleketlerini ziyaret eden Türkler, hem de Türkiye’ye tatile gelen Almanlar, havayolu şirketlerinin kasalarını dolduruyor.

Düşük maliyetli taşıyıcı iş modelinin diğer kuvvetli aktörü Easyjet’ten farklı olarak Ryanair, henüz Türkiye’ye sefer düzenlemiyor.

Pek iyi ama, geçen sene imzalanan, fakat henüz TBMM’de onaylanarak yürürlüğe girmeyen yatay havacılık anlaşması devreye girerse. O zaman ne olacak?

İşte o zaman, Ryanair’in Türkiye’de bir noktayı kendisine merkez seçerken, diğer bir çok noktaya da Avrupa’daki mevcut hub’larından sefer yaptığını göreceğiz.

Mesela İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı, Ryanair’in Türkiye’deki merkezi olarak seçilirken; Bodrum, İzmir, Dalaman, Antalya gibi noktalar da Avrupa’daki merkezlerden beslenen noktalar olabilir.

Ryanair’in Almanya’nın yanı sıra çok kuvvetli olduğu diğer Avrupa ülkeleri ise İrlanda, Britanya, İspanya ve İtalya. Dolayısıyla şirketin buralardaki merkezlerinden Türkiye’ye sefer yapması da ihtimal dahilinde.

2010 yılındaki ortalama tek yön bilet fiyatının 34 Euro olduğu bir şirketin uçuş ağına Türkiye’yi katması, ülkemizdeki ticarî havayolu sektörünün hiç olmadığı kadar hareketlendirebilir; rekabetin tavan yapmasını sağlayabilir.

Not: Ryanair 2010 yılında 73,5 milyon yolcu taşıdı. 44 uçuş merkezi ile 1.200’den fazla noktaya sefer düzenledi. Filosunda 263 adet Boeing 737-800 tipi uçak bulunuyor.