iPad, uçak kokpitlerinde kullanılacak.

iPad, Uçak Kokpitlerine Giriyor

Geçtiğimiz hafta, ticarî havayolu sektöründe teknoloji kullanımına dair belki de en önemli gelişme, ABD Federal Havacılık İdaresi’nin (FAA), kokpitlerde iPad kullanımına izin vermesi oldu.

iPad bundan böyle, pilotların seyrüsefer işlemlerinde faydalanmakta olduğu Jeppesen haritalarının elektronik versiyonları için kullanılabilecek.

Kokpitte iPad kullanımı ilk aşamada Executive Jet Management adlı şirketin tamamlamış olduğu denemelerin sonunda, sadece business jet şeklinde tabir edilen uçaklar için geçerli olacak.

iPad, uçak kokpitlerinde kullanılacak.
iPad, uçak kokpitlerinde kullanılacak.

Ancak FAA’in bu kararının, iPad’in yolcu uçaklarında da kullanılması yönünde genişleyebileceği düşünülüyor.

iPad’in ikinci versiyonunun lansmanına paralel olarak çıkan bu haber Apple için hoş bir tesadüf oldu da denilebilir.

Böylece iPad’in pahalı bir oyuncak şeklindeki imajının, “iş aracı” şekline evrilmesinin önü açılmış oluyor.

Pilotların kokpitteki rahatını artırmaya yönelik olarak yıllardır “paperless cockpit” (kâğıtsız kokpit) projeleri sürdürülmekteydi.

iPad sayesinde pilotlar için yeni bir dönemin başladığını söylemek mümkün.

Yukarıda da belirttiğimiz üzere kokpitlerde yıllardır “Electronic Flight Bag”, Elektronik Uçuş Çantası kullanılmaktaydı. Ancak her birinin ağırlığı 8 kilo civarında olan bu cihazlar genele yayılmadı.

700 gramlık iPad’in hem hafif oluşu ve hem de bir çok pilotun özel hayatında benzeri elektronik cihazları kullanması sebebiyle, kokpit ekibinin bu cihaza kısa sürede uyum sağlayacağı tahmin ediliyor.

iPad’li kokpit konusundaki ilk adım, Alaska Airlines’tan gelmişti. Geçtiğimiz Kasım ayında yayınlanan bir habere göre, Alaska Airlines, pilotlarının iPad kullanabilmesi için çalışmalar başlatmıştı.

FAA’in, yolcu uçaklarının kokpitinde de iPad kullanımına onay vermesinin ardından, hangi havayolu şirketlerinin bu konuda çalışma yaptıklarını hep beraber görüyor olacağız.


Posted

in

,