tanker

Tanker Uçak İhalesini Boeing Kazandı

ABD Hava Kuvvetleri’nin neredeyse 10 yıldır süren ve adeta bir yılan hikayesine dönmüş olan tanker uçak ihalesi nihayet neticelendi.

En azından şimdilik.

Havadan havaya akaryakıt ikmali yapılması amacıyla kullanılacak olan 179 uçağın toplam bedelinin 35 milyar Dolar civarında olacağı tahmin ediliyor.

tanker
Boeing KC-767 Tanker Uçak

Bu büyük pasta sebebiyle Avrupalı Airbus ile Amerikalı Boeing arasında kıran kırana bir mücadele yaşanmış ve ihale daha önce iki kez iptal edilmişti.

Hatırlatmakta fayda var.

İptal edilen son ihaleyi Airbus – Northrop ortaklığı kazanmış, ama Boeing’in itirazı sonucunda ihale yenilenmişti.

Zaten bundan sonraki dönemde Northrop, Airbus ile olan ortaklığından çekilmişti.

Amerikan Hava Kuvvetleri’nin mevcut tanker uçakları, Boeing 707 modeli baz alınarak üretilmiş olan KC-135 tipi uçaklar. Filoda üretim tarihi 1950’lere kadar giden çok eski uçaklar bulunuyor.

Son ihalede Boeing ve Airbus’ın teklif ettikleri ise sırasıyla Boeing 767 ve Airbus A330 tiplerinden türetilerek üretilecek olan KC-767 ve KC-45 tipi uçaklardı.

Bu ihale süreci ayrıca ABD içindeki eyaletlerin birbirleriyle rekabetine de sahne oldu.

Airbus – Northrop ortaklığı bu uçakların üretiminde ABD’nin Alabama, Mississippi ve Louisiana eyaletlerinin desteğini alırken, Boeing tabii olarak Washington ve Kansas eyaletleri ile yakın işbirliği içerisindeydi.

Airbus itiraz etmezse, ihale bu haliyle kapanacak. Bir itiraz durumunda ise ilgili Amerikan federal kurumu 100 gün içerisinde karar verecek.


Posted

in