Airbus A380 Kabin Konfigurasyonu

Airbus’ın, A380′i ilk duyurduğu günlerde medyanın bu uçakla ilgili olarak öne çıkardığı iki özellik vardı:

  1. Uçağın iki katlı oluşu
  2. 800 koltuk kapasitesinin bulunması

Tabii 800 koltukluk kapasite ancak full economy, yani uçağın tamamının economy sınıfı şeklinde tasarlanmasıyla mümkün olabiliyor.

Ama şimdiye kadar bu uçağı bu şekilde kullanacağını açıklayan tek bir havayolu şirketi oldu. Onun dışında kimse yok.

Airbus A380 Kullanan Havayolları

Kore Havayolları’nın önümüzdeki Mayıs ayında teslim alacağı uçakla birlikte, filosunda A380 bulunan havayolu şirketi sayısı yediyi bulacak.

Bu uçaklardan toplam 10 adet siparişi olan şirketin, Mayıs ayında Japonya ve Çin hatlarında hizmete sokacağı A380′i rakiplerine nispeten çok farklı bir özelliğe sahip olacak:

Toplam koltuk sayısı.

Evet; 800′e kadar koltuk kapasitesi bulunan dev A380′i kullanan havayolu şirketleri içerisinde yolcularına en insanî tavrı gösteren Kore Havayolları olacak.

Asian Skies adlı blog sitesinde verilen habere göre A380′i üç sınıflı (economy, business, first) olarak düzenleyen şirket, toplamda sadece 407 koltuk kullanacak.

Bu sayede mesela Lufthansa’nın Business Class’ta sunmuş olduğu 60 inç’lik diz mesafesine karşılık olarak Kore Havayolları’nın Business Class’ında seyahat edenler, 74 inç’lik bir alana sahip olacaklar.

Asıl önemli fark Economy sınıfında.

Özellikle 8 – 10 saatlik uzun süreli seyahatlere gidenler çok iyi bilecektir. Bir çok havayolu şirketinin Economy sınıfında böylesi uzun yolculuklar adeta işkenceye dönüşür. Bir santimlik ilave diz mesafesi bile değerlidir.

Kore Havayolları’nın A380′i, yukarıda da belirttiğim gibi, insanî şartlarda seyahat edebilmenin önünü açacak. Economy Class’ta 34 inç’lik diz mesafesi, bir çok yolcu için uzun yolculukları tahammül edilir hale getirecek.

Yanda A380 kullanan havayolu şirketleri ve kabin sınıflarına göre koltuk sayıları bulunuyor.

Görüleceği üzere Air France (538) ve Lufthansa (526) koltuk sayısında başı çekiyorlar.

Kore Havayolları ile mukayese edildiğinde Air France’ın A380′inde %32, Lufthansa’nınkinde ise %29 daha fazla koltuk bulunuyor. Bu yüzden Air France’ın Economy sınıfında diz mesafesi 32 inç iken, Lufthansa’da bu rakam 31 inç’e kadar düşüyor.

Yani Kore ile kıyaslandığında diz mesafesi, sırasıyla, 5 ve 7,5 cm daha kısa.

Havayolu 101, “Koltuk başı maliyet” ile “insanî biçimde seyahat etmek” arasındaki derin farka bir kez daha dikkat çekmek istiyor.

Comments

One response to “Airbus A380 Kabin Konfigurasyonu”