southwest

Southwest Airlines Mahkeme Kurdu

Havayolu 101′de sık sık belirttiğim üzere, özellikle rekabetin yoğun olarak yaşandığı bölgelerde, network taşıyıcılar ile düşük maliyetli taşıyıcılar arasındaki fark git gide azalıyor.

Hatta ABD iç hatları gibi rekabetin sektör geneli ortalamalarının çok üzerinde olduğu yerlerde işler tersine dönmüş durumda.

Network taşıyıcılar gelirlerini artırabilmek amacıyla yolculardan her fırsatta tahsilatta bulunurken, Southwest gibi düşük maliyetli şirketlerdeki uygulamalar, yolcu lehine olmak üzere, tamamen farklı bir şekilde gerçekleşebiliyor.

southwest

Mesela bilet değiştirme ücreti.

Bir yolcu biletinin tarihini değiştirmek istediğinde neden bu kadar yüksek bir ücret talep edildiğini zaten hiç bir zaman anlamamışımdır.

Southwest, network taşıyıcıların bu zafiyetini ön plana çıkaran reklamlarla “yolcu dostu havayolu şirketi” olduğunu her fırsatta vurguluyor.

Tabii burada dikkat edilmesi gereken iki husus bulunuyor:

  1. Southwest’in uçuş noktası başına düşen frekansı o kadar yoğun ki yolcuların uçuş saatini veya tarihini değiştirmesi, şirketin rezervasyon dengesini neredeyse hiç etkilemiyor.
  2. Reklamda da belirtildiği üzere, bilet değişikliği için ücret alınmıyor ama yeni uçuş tarihi veya saati için bilet fiyatının aynı olacağı garantisi verilmiyor. Yani yolcunun daha fazla ücret ödemesi muhtemel.

Yine de Southwest, 40 seneye yaklaşan hizmet süresi boyunca sürdürdüğü ücret politikası ve müşteri memnuniyeti odaklı yaklaşımıyla, “en yolcu sever” havayolu şirketi olduğunu ispatlamış durumda.