Air France Strikes Back

Air France tarafından açıklanan yeni stratejiyi görünce, meşhur Star Wars (Yıldız Savaşları) serisinin çekim sırasına göre ikinci, hikâye sırasına göre ise beşinci filmini hatırlamamak elde değil:

The Empire Strikes Back

1980′lerde ABD’li network taşıyıcıların yaşadığı düşük maliyetli taşıyıcı rekabeti özellikle 1990′ların sonlarından itibaren Avrupalı havayolu şirketlerini de vurmuş; British Airways, Air France, KLM, Lufthansa gibi şirketler kısa mesafeli iç hat (hem ülke, hem de Avrupa Birliği içi) uçuşlarında ciddi bir kârlılık sorunu yaşar hale gelmişlerdi.

Empire Strikes Back

Ryanair ve Easyjet, Avrupa Birliği içerisinde sivrilirken, network taşıyıcılar bazı hatlardan çıkmak veya frekans azaltmak zorunda kalmıştı.

Hemen küçük bir örnek vermek gerekirse, 2002 yılında Air France’ın Fransa iç hatlarında %39 olan pazar payı, 2009′a gelindiğinde %32′ye gerilemişti.

Gidişatın gayet farkında olan ve belki de “korkunun ecele faydası yok” diye düşünen Air France, düşük maliyetli taşıyıcılarla kafa kafaya mücadele etme kararı aldı.

Geçen ay açıklanan bölgesel gelişim planına göre Air France, önümüzdeki 6 – 15 ay içerisinde Fransa’nın dört kentinde toplam 40 uçak konumlandırarak “çoklu merkez” (multi-hub) uygulamasına geçecek. Her noktada 10 uçak bulunacak.

Marsilya, Bordeaux, Nice ve Toulouse kentleri Air France’ın yeni dönem stratejisinde baş rolü oynayacak.

Paris ve Lyon dışında ilk kez bu kadar çok noktadan operasyona başlayacak olan Air France, dar gövdeli uçaklarıyla (A319 ve A320) yüksek utilizasyona ulaşmayı planlıyor.

Her merkezin personeli kendi yerinde ikamet ediyor olacak; personel maliyetleri düşecek.

Şirketin bu yeni ve kritik strateji değişikliğinde ilk kurşun Marsilya’dan atılacak. Ryanair, Ekim ayında yaptığı açıklamada, Marsilya’daki filosundan dört uçağı çekeceğini ve Marsilya çıkışlı 23 hat sayısının 10′a düşeceğini belirtmişti.

Air France’ın yeni stratejisinde ilk olarak Marsilya’nın seçilmesi belki de bu sebeptendir. Ancak Marsilya’da Ryanair’in boşalttığı yerler için sadece Air France değil, Easyjet de hevesli.

Zira düşük maliyetli taşıyıcıların Fransa’daki pazar payı, Avrupa Birliği ortalamasının yarısı seviyesinde. Ancak bu durumun en önemli sebebi, Fransa’daki gelişmiş hızlı tren sistemi. Hızlı trenlerin rekabeti, düşük maliyetli taşıyıcılar için belki de çok daha çetin ve sert oluyor.

En başa dönmek gerekirse; Air France, düşük maliyetli taşıyıcılarla sert bir rekabete girişmeye hazırlanıyor. Hem de iş modeline büyük oranda sadık kalarak.

not: Air France, Fransa içi uçuş ağını şu an itibarıyla farklı bir çok bölgesel havayolu şirketi ile yapmış olduğu codeshare anlaşmaları üzerine kurmuş durumda.

Air Corsica, Airlinair, Baboo, Brit Air, Cityjet, Flybe, Regional gibi şirketler Air France’ın iş birliği yapmakta olduğu havayolu işletmeleri.


Posted

in

Comments

2 responses to “Air France Strikes Back”