IATA_Tony-Tyler_photo

IATA’ya Yeni CEO Geliyor

Ticarî havayolu sektöründe bir zamanlar fırtına gibi esen, o dönemin muktedir ve kudretli kurumu IATA’nın CEO’su değişiyor.

2002 yılından beri kurumun başında bulunan Giovanni Bisignani önümüzdeki yıl içerisinde emekli olarak görevi devredecek.

Bisignani’nin yerine uygun bir aday arayan IATA Guvernörler Kurulu, Cathay Pacific’in CEO’su Tony Tyler’da karar kıldı.

IATA_Tony-Tyler_photo
Tony Tyler – IATA CEO

Tyler, 1 Temmuz 2011′den itibaren IATA’nın başına geçecek.

55 yaşındaki Tyler, 30 yılı aşkın bir süredir havayolu sektöründe yer alıyor ve 2007 yılından bu yana Cathay Pacific’in başında görev yapmakta.

Tyler, halen, aralarında THY Genel Müdürü Temel Kotil’in de bulunduğu IATA Guvernörler Kurulu üyeliğinde de bulunuyor.

Tyler ayrıca 2009 – 2010 döneminde IATA Başkanlığı da yapmıştı.

Bisignani’nin IATA yönetiminde olduğu 2002 – 2011 dönemi, havayolu sektörünün en çalkantılı yıllarını içeriyor.

11 Eylül’ün hemen sonrasında, Irak’ın ABD tarafından işgali, petrol fiyatlarının aşırı derecede artması, SARS, 2008-09 küresel mâlî krizi gibi bir çok olumsuzluk sektörü derinden etkilemişti.

Bu zaman diliminde IATA’nın liderliğinde “Simplifying the Business” projesi kapsamında tüm havayolu şirketlerinin e-bilet sistemine geçmiş olması, belki de Bisignani’nin ilerleyen tarihlerde en fazla hatırlanan icraatı olacak.

Öte yandan yeni CEO Tyler’ın uzun yıllar boyunca Doğu Asya pazarında edinmiş olduğu tecrübenin, IATA’ya faydalı olacağı tahmin ediliyor.

Zira Doğu Asya, ticarî havayolu sektörünün hem mevcut en büyük pazarı hem de ilerleyen dönemde büyüme hızının en fazla olacağı tahmin edilen bölgesi.

Havayolu 101, Bisignani ve Tyler’a yeni kariyerlerinde başarılar diler.