Emirates İttifaklara Mesafeli Duruşunu Değiştirmedi

Dün LAN ve TAM’ın birleşmesi sonucunda kurulacak olan LATAM Airlines’ın hangi havayolu ittifakını seçeceğinden bahsetmiştim.

Pazartesi günü ajanslara düşen bir haberde ise Emirates CEO’su Tim Clark’ın ittifaklarla ilgili söyledikleri yer alıyordu.

Emirates’in öteden beri böylesi ittifaklara karşı olduğu biliniyor.

Clark, “rekabet düzeyini düşüreceği ve Emirates’in hizmet kalitesini menfî yönde etkileyeceğinden”, bir havayolu ittifakına girmekten imtina ettiklerini vurguluyor.

Tabii Clark’ın bu açıklamayı yapabilmesindeki en önemli etken, Emirates’in hızlı ve istikrarlı büyüyor oluşu. Etihad’la birlikte verdikleri Airbus A380 siparişleri hâlâ dillerde.

Abu Dabi ve Dubai’nin özellikle 2010′lu yılların ikinci yarısında böylesi büyük kapasite arz edilerek Doğu – Batı arasında “hub” olarak konumlandırılmaları bilhassa Avrupalı havayolu şirketlerini kara kara düşündürüyor.

Bu yüzden de, Emirates’in devlet yardımı alarak haksız rekabette bulunduğu iddiaları sık sık gündeme taşınıyor.

Bu noktadaki en enteresan gelişme, Birleşik Arap Emirlikleri ile Kanada arasında yaşandı.

Kanada hatlarında Emirates ve Etihad’a istedikleri kadar uçuş izni verilmemesi üzerine, Kanada Silahlı Kuvvetleri’nin Dubai yakınlarındaki askerî üsse giriş izni iptal edildi.

Kanada bu üssü, Afganistan’daki operasyona lojistik destek amacıyla kullanan ülkelerden bir tanesi.

Daha sonra yapılan görüşmelerde askerî üsse giriş izninin yeniden verildiği belirtiliyor.

Üç – beş slot için yapılana bakın. 🙂

Kanada askerî üsse giriş iznini geri aldığına göre, Emirates ve Etihad da Kanada hatlarında ilave slot hakkı elde eder mi?