Turkuaz Havayolları Tarifeli Seferlere Başlıyor

Bundan iki sene kadar önce faaliyetlerine, bir “mezbahada” deve kurban ederek başlayan ve bu sayede kendisine magazin basınında yer bulan Turkuaz Havayolları, artık daha ciddi işler yapmanın peşinde.

Turkuaz Havayolları, iki senedir sürdürmekte olduğu charter operasyonunun ardından tarifeli seferlere başlıyor.

Personel kadrosunu Türk Hava Yolları’ndan Çağatay Fırat, Semra Erener, Hasan İskender gibi isimleri transfer ederek güçlendirmeye çalışan şirket, kendisine “hub” olarak Ankara’yı seçti.

Turkuaz

Yani Turkuaz Havayolları, Türk Hava Yolları’nın (THY) alt markası durumundaki Anadolujet’in ilk rakibi olarak Ankara’ya yerleşmiş olacak.

Filo, beş tanesi Airbus A320 ve üçü Airbus A321 olmak üzere toplam sekiz uçaktan oluşuyor.

Eylül sonunda seferlere başlayacak olan Turkuaz, havayolu sektöründe alışılmış olan uygulamanın aksine seferlerini kış tarifesine girmek üzereyken start vererek, farklı adımlar atacağının ilk sinyallerini vermiş oldu.

Web sitesinde bulunan uçuş haritasına göre, Ankara çıkışlı olarak sefer yapılacak noktalar şöyle:

İzmir, Antalya, Gaziantep, Diyarbakır, Batman, Van, Erzurum ve Trabzon.

Ankara ile bu şehirler arasındaki sefer sıklığına baktığımızda, Turkuaz’ın bir hayli cesur ve iddialı olduğunu söylemek mümkün.

Mesela Antalya ve İzmir’e günde 4 sefer düzenlenirken, Trabzon’a 3, Van’a da 2 sefer düzenlenecek.

Anadolujet’in halihazırda aynı hatlarda günde sırasıyla 5, 5, 3 ve 3 sefer yaptığını düşünürsek, Turkuaz’ın bu tarife yapısı için neden cesur ve iddialı dediğimiz daha iyi anlaşılacaktır.

Turkuaz’ın yeni talep üreterek daha önce uçağa binmemiş olan kişileri havayolu ile seyahat eder hale getirmesinin yanı sıra, bire bir rakibi konumundaki Anadolujet’in yolcularından bir bölümünün de aklını çeleceği kuşkusuz.

İşin enteresan tarafı, low-cost carrier (düşük maliyetli taşıyıcı) kategorisinde değerlendirilebilecek şirketin, yolcularına, “full service” havayolu şirketlerine benzer seviyede bir hizmet sunma vaadinde bulunması.

Web sitesinde çok detaylı bilgi bulunmasa da, Turkuaz Havayolları’nın ”Fly More” adında bir sık uçan yolcu programı olacağı ve kabin içinde yolcularına “business class” seçeneği sunacağı açıkça görülüyor.

Bu durum aklıma, maliyetler açısından “low cost”, sunduğu hizmet seviyesi açısından ise “full service” kategorisine giren ve hatta bu konuda dünyada öncü kabul edilen JetBlue şirketini getirdi.

Turkuaz’ın aynı başarıyı yakalayıp yakalayamayacağı şu an için büyük bir soru işareti.

Ancak bildiğim tek bir şey var; o da Anadolu’nun farklı kentlerinden Ankara’ya ulaşmak isteyen kişilerin adeta bayram edeceği.

Zira Türkiye ticarî havayolu sektörünün tarihinde ilk kez, birden fazla havayolu şirketi Ankara’yı merkez seçerek rekabet eder hale gelmiş oluyor.

Son olarak şunu eklemem gerekir ki; Turkuaz Havayolları tarifeli seferlerini başlatırken, 22 Eylül – 11 Ekim tarihleri arasında çarpıcı bir kampanyaya imza atıyor.

Bu tarihler arasındaki tüm uçuşlarda, tüm koltuklar tek yön her şey dahil sadece 55 TL.