ATU_duty free_Istanbul_Airport_TAV_Ataturk Havalimani

Duty-free Alışveriş Limitlerinde Yeni Düzenleme

Dün ntvmsnbc ve bazı gazetelerin internet sitelerinde free-shop alışverişi sırasında aranan üst limitlerin artırıldığına ilişkin bir kaç haber gördüm.

Bu haberlere göre; konuya ilişkin olarak önceki yazımızda değindiğimiz ürün grubu limitlerinin bazılarının neredeyse iki kata varan oranlarda artırıldığını öğreniyoruz.

Haberlerde, artırım uygulamasına bir kaç gün içinde geçileceğine değinildiği ve kesin rakamlar verilmediği için, Bayramda bu mağazaları kullanacak okuyucularımızı düşünerek, Gümrük Müsteşarlığı’nın sitesine yeniden bir göz atmakta yarar var diye düşündüm.

Gümrük Müsteşarlığı’nın 06.09.2010 tarihli 2010/46 sayılı Genelgesi’ne göre, bu tarihten itibaren yürürlüğe girmek üzere; sigara limitinin 200 adet artırıldığını (takribi bir karton) öğreniyoruz.

Yukarıdaki haberde, kozmetik ürünlerdeki limitin 600 ml’den 1000 ml’ye çıkarıldığı yazıyorsa da, Genelge metninde bu ürün grubuna, cilt bakımı ve makyaj malzemesinin de dahil edilmesi dışında bir avantaj sağlandığını göremiyoruz.

Bununla birlikte, ayrı ayrı 1′er kg. olan çikolata ve şekerleme toplam limitlerinin 2 kg.’a çıkarılmış olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Dikkatimi çeken en önemli avantaj ise, eskiden toplamı dikkate alınan ürün alt gruplarının (örneğin puro-sigara-sigarillo) her birinden ayrı ayrı alım yapılabileceğine dair düzenleme yapılması oldu.

Artık, her bir tütün maddesi veya alkollü ürünün karşısında yazılı üst limitlerden alım yapılabilecek.

Yolcu beraberinde Türkiye Gümrük Bölgesi’ne sokulabilecek diğer eşyalar ve kargo-posta yoluyla yurt dışından edinilen mallara ilişkin düzenlemelere yine bu genelgeden ulaşabilirsiniz.

Herkese mutlu bir Ramazan Bayramı diliyorum…