Atatürk Havalimanı’na Yeni Bir Paralel Pist mi Geliyor?

İstanbul Atatürk Havalimanı’nın kapasitesinin, Türk Hava Yolları’nın son 3 – 4 sene içerisinde yakalamış olduğu yüksek oranlı büyüme trendine “paralel” hareket edememesi, yeni bir “paralel” pistin inşa projesinin yeniden yüksek sesle telaffuz edilir hale gelmesine yol açıyor.

Geçtiğimiz günlerde aracı kurumların ilgili departmanlarının müşterilerine verdiği bilgiye göre, TAV Havalimanları Holding önümüzdeki yıllara yönelik hazırlıklarını yapmış durumda.

Anlaşılan, maliyeti çok yüksek olduğundan (15-20 milyar USD) İstanbul’a üçüncü bir havalimanı inşa edilmesinden şimdilik vazgeçilirken, Atatürk Havalimanı’na yapılacak yeni bir paralel pist ve terminalle, İstanbul’un ihtiyacı en azından 10 – 15 yıllık bir süre için karşılanmış olacak.

Yeni pist yine 18-36 pistine paralel olacak ancak bu kez 1990′lı yılların ikinci yarısından günümüze miras kalan o garip ve vahim durum olmayacak.

Zira aynı anda kalkış yapılabilmesi için iki paralel pist arasında olması gereken minimum mesafe 760 metre iken, Atatürk Havalimanı’nın mevcut 18-36 L ve R pistleri arasındaki mesafe sadece 150 metre.

TAV’ın yapılmasını öngördüğü yeni pist, terminalin doğu yönüne inşa edilecek; yani havalimanı ile Ataköy arasına.

Böylece 18-36 pistlerinde sadece aynı anda kalkış değil, aynı anda iniş de yapılabilecek. Bunun için gereken minimum mesafe 1.035 metre.

Bu sayede havalimanının kapasitesinde %50 civarında bir artış olması öngörülüyor.

Yeni pistin inşa edileceği bölgede yoğun bir kamulaştırma yapılması gerekecek.

Yıkım ve inşa işlerinin ne kadar bir süre içerisinde bitirilebileceğini doğrusu bilemiyorum ama 3 – 4 seneden az olmayacağı kesin gibi.

Gerçi burası Türkiye; bir anda bir karar verilebilir ve bir bakmışsınız, üçüncüsü bir yana dördüncü havalimanı bile inşa ediliyor. 🙂