Easy Markası Ne Olacak?

Easyjet ile kurucusu Stelios Haji-Ioannou arasındaki çekişme, yoğunluktan dolayı yazma fırsatını bulamadığım bir konuydu.

Kısmet bugüneymiş.

Easyjet ile Stelios arasındaki durum, Türkiye’de yaşayan bizler için kavraması pek de kolay olmayan bir şey.

Zira bizde kurumsallaşmış olduğunu iddia eden firmalar bile aslında büyük oranda, o şirketin kurucusu olan aile tarafından idare edilmektedir. Oysa Avrupa ve ABD’de durum biraz farklı.

Aklıma hemen, zamanında kendi kurdukları şirketten ayrılmak zorunda kalan Cisco ve Apple CEO’ları geliyor.

Easyjet – Stelios ilişkisi de yavaş yavaş bu noktaya doğru ilerlemekte.

10 Kasım 1995 tarihinde Easyjet, Luton – Glasgow arasında ilk seferini yaparken, Stelios henüz 28 yaşındaydı.

Easyjet ile yakaladığı rüzgârla birlikte, aynı markayı (Easy) kullanarak farklı bir çok işe girişen Stelios, bunların hiç birinde Easyjet’teki başarısını tekrarlayamadı.

Ama ne olursa olsun, “Easy”, bir marka olarak özellikle Avrupa’da insanların kafasında bir yer edindi.

easy

Tabii olarak Stelios, Easy markasının üzerinde büyük bir hassasiyetle duruyor ve ona bir zarar gelmesini istemiyor.

Bu yüzden de her ne kadar Easyjet’teki çoğunluk hissesini çok uzun zaman önce satmış olsa da Easy markasının kullanım hakkı, Stelios’un sahibi olduğu EasyGroup bünyesinde bulunuyor.

Özellikle son bir yıl içerisinde Easyjet’in zamanında kalkış performansının pek iyi olmaması ve Ryanair’in bu konu üzerinden Stelios ile alay etmesi, belli ki Stelios’u bir hayli kızdırmış.

Zira Stelios, resmî kanallar üzerinden Easyjet yönetimine gönderdiği bir ikaz mesajı ile şirketin zamanında kalkış performansının 90 gün içerisinde iyileştirilmesini; aksi halde, Easygroup tarafından Easyjet’e tahsis edilmiş olan Easy markası kullanım hakkının iptal edileceğini bildirdi.

Stelios’a göre Easyjet’in zamanında kalkış ve uçuş iptal istatistikleri “tam manasıyla kabul edilemez” bir noktaya gelmiş durumda.

Şirketin son derece kötü yönetildiğini vurgulayan Stelios, aşırı ve plansız büyüme ile insan kaynağı yönetimindeki başarısızlığın, Easyjet’in bugün içine düştüğü zor durumun ana sebebi olduğunun altını çiziyor.

EasyGroup tarafından Easyjet yönetimine verilen süre 26 Ekim 2010′da sonra erecek.

Bakalım o tarih geldiğinde, Stelios ikna olmuş olacak mı?