THY, Emtialaşmaya Dur Demek İstiyor

Hizmet sektörünü bekleyen en önemli risklerden bir tanesi “emtialaşma”; yani sattığınız hizmetin fiyat dışında rakiplerinden farklı bir tarafının kalmaması.

Özellikle düşük maliyetli taşıyıcı (low-cost carrier) devriminden sonra ticarî havayolu sektöründe de yoğun bir biçimde kendisini hissettiren emtialaşma fenomeni, network taşıyıcı olarak tanımlanan şirketleri daha aktif bir biçimde pazarlama faaliyeti yapmaya sevk ediyor.

Türk Hava Yolları da (THY) bu yönde adım atan firmalardan bir tanesi.

THY Comfort Class

THY’nin yıl sonuna doğru teslim edilmeye başlanacak Boeing 777 tipi uçaklarında, mevcut kiralık 777′lerde olduğu gibi üç kabin sınıfı yer alacak.

Ama bu kez “Economy” ve “Business”ın yanında “First” değil, daha önce THY’de hiç uygulanmamış olan “Premium” sınıfı yolcuların hizmetine sunulacak.

Böylece Business sınıfında seyahat edecek kadar bütçesi olmayan, ama Economy sınıfına nispeten biraz daha rahat bir biçimde yolculuk etmek isteyenlere ek bir seçim hakkı verilmiş olacak.

THY, uygulamayı düşündüğü bu yeni sınıf için “Comfort” adını uygun görmüş.

Comfort’un standart Economy sınıfından en önemli farkı, koltukları arasındaki mesafenin uzunluğu.

Economy’de 32 inç olarak belirlenen aralıklar, Comfort sınıfında tam 46 inç olacak.

Ayrıca koltuklarda kişiye özel 10,6 inç büyüklüğünde ekranlar yer alırken, koltuklarda yer alacak USB girişi sayesinde arzu eden yolcular kendi müzik ve görsel dosyalarına bu ekranlar üzerinden ulaşabilecekler.

Hem Boeing 777 gibi uzun mesafeli hatlarda kullanılacak bu uçaklarda bir ara sınıf oluşturma ve hem de koltuklarında USB girişi olması kararını verenleri tebrik etmek gerekiyor.

Ürün farklılaştırma konusunda THY’nin attığı küçük ama çok önemli bir adım.

Not: Benzer şekilde bir Premium sınıfı uygulaması yapan Air France’ta, Economy koltuk aralıkları 32 inç iken, “Premium Voyageur Class” adını verdikleri sınıfta bu mesafe ancak 38 inç mertebesinde.

Comments

2 responses to “THY, Emtialaşmaya Dur Demek İstiyor”