Boeing_767-300ER_United_Airlines

United Airlines ve Continental Birleşiyor

Bildiğimiz üzere ABD iç hat pazarının çok büyük olması, sadece iç hat uçuşu yapan çok büyük firmaların doğmasına yol açmıştır. Southwest bu noktada genelde akla gelen ilk örnektir.

Ama işin detayına bakıldığında, bugün uluslararası uçuş yapmakta olan ABD’li bir çok havayolu şirketinin de aslında uzunca bir süre ağırlıklı olarak iç hat uçuşu yaptığı görülmektedir.

ABD iç hat pazarının bu büyüklüğü sayesinde, yine dünyanın hemen hemen başka hiç bir ülkesinde görülmeyen şirket birleşmeleri yaşanmakta.

Bunun son örneği, dün resmen açıklanan United Airlines – Continental birleşmesi.

Boeing_767-300ER_United_Airlines

Havayolu sektöründe özellikle 2008 küresel mâlî krizi sonrasında yeni bir birleşme furyası yaşanmakta. United ile Continental firmaları da bu furyaya ayak uyduranlardan.

İki firmanın birleşmesiyle oluşacak yeni şirketin adı United Airlines şeklinde kalacak. Filodaki uçakların ise dış tasarımı United’ın renkleri + Continental’in logosu şeklinde melez bir hale gelecek.

İki şirket şu anda toplam 370 noktaya uçuş yaparak yılda 144 milyon yolcu taşıyor. Toplamda 86.000 personeli bulunan bu dev yapının ne şekilde maliyet tasarrufuna gideceği merak konusu.

Yine işin kolayına kaçılıp personel azaltılmasına gidilmesi çalışanlar için bir endişe kaynağı durumunda.