Grev_havayolu

Lufthansa Pilot Grevi Ertelendi

Lufthansa, Lufthansa Cargo ve Germanwings’ten yaklaşık 4.000 pilotun katılımıyla dün başlayan dört günlük grev, sendika ile şirket yönetiminin görüşmelere yeniden başlama kararıyla birlikte askıya alındı.

Günde yaklaşık 1800 sefer düzenleyen Lufthansa, pilotların bu iş bırakma eylemi sebebiyle dün ancak 960 civarında uçuşu gerçekleştirebildi.

Gerek Lufthansa yönetimi ve gerekse Alman iktidar partisinin ilgili yöneticileri tarafından “temelsiz” olarak nitelenen bu grevin sebebi neydi pek iyi?

Aslında sebep çok basit.

Maaş zammı ve çalışma şartlarının iyileştirilmesi gibi bilindik ve görünen bahanelerin arkasında yatan asıl anlaşmazlık, son bir kaç yıldır hızla büyüyen ve arka arkaya bir çok şirketi bünyesine katan Lufthansa’nın yeni yapısı içerisindeki pilotların maaş farklılıkları.

Avusturya Havayolları, Brussels Airlines, Swiss, bmi, Lufthansa Italia gibi farklı bir çok şirketi bünyesinde barındıran Lufthansa grubunda pilotların en yüksek maaş aldıkları şirketin, amiral gemisi Lufthansa olduğu düşünülüyor.

Yerlerini diğer şirketlerin düşük maaşlı pilotların alması ihtimalinden tedirgin olan Lufthansa pilotları da işte bu tehlikeye karşı seslerini yükseltmiş oldular.

Bu grevin Lufthansa’ya günlük maliyetinin 25 milyon Euro seviyesine çıkabileceği tahmin ediliyor.


Posted

in