Singapur Changi Havalimanı

Monaco’yu hariç tuttuğumuzda dünyanın nüfusu en yoğun ülkesi olan Singapur, gidip görenlerin bizzat şahit olduğu şekilde, son derece düzenli bir yapıya sahiptir.

O kadar ki, bizim gibi kuralsızlığın kural haline geldiği bir ülkenin vatandaşları için Singapur’daki nizam intizam, rahatsızlık bile verebilir.

Ama işte bu kurallı ve disiplinli yapısı sayesinde bu küçücük ülke, Güney Doğu Asya bölgesinin en önde gelen aktarma noktalarından biri haline gelebilmiş.

Gerek deniz limanı gerekse hava limanı, Singapur’un üstlendiği bu role uygun bir biçimde şekillendirilmiş durumda.

Singapur Changi Havalimanı

Havayolu 101 ekibi olarak geçtiğimiz haftalarda dördüncü kez ziyaret etme fırsatını bulduğumuz Singapur Changi Havalimanı dünya üzerinde görebileceğiniz havaalanlarının nadir örneklerinden biri.

İnsanın içini ferahlatan, aydınlık bir mimarî yapısı var.

Düzenli, temiz, aradığınızı kolay bulabileceğiniz limanın terminalleri arasında, tamamen otomatik olarak çalışan, yani bir makinisti olmayan trenler çalışıyor.

Özellikle emziren annelerin kullanımına sunulan odalara hayran kaldık. Odalar gerçekten son derece rahat ve hijyenik şartlara sahipti. Böylesini her yerde bulmak zor.

Dört milyon civarında nüfusa sahip Singapur’un dünyaya açılan kapısı resmî olarak 29 Aralık 1981 tarihinde işletmeye alınmış.

Şu anda üç ana ve düşük maliyetli havayolu şirketlerinin kullandığı bir olmak üzere toplam dört terminale sahip limanın yıllık yolcu kapasitesi tam 70 milyon.

80 civarında havayolu firması, 60 ülkeden 200 şehre buradan bağlantı veriyor.

Toplam 1300 hektarlık bir alan üzerinde bulunan Changi Havalimanı arazisinin yaklaşık yarısı deniz doldurularak elde edilmiş.

İki paralel piste sahip liman deniz seviyesinin sadece 7 metre üzerinde bulunuyor.

Üç ana terminaldeki toplam körük sayısı tamı tamına 92.

Changi bir hayli uzun vadeli bir düşünceyle inşa edilmiş.

Zira 70 milyonluk toplam yolcu kapasitesinin şu anda yaklaşık yarısı kullanılıyor.

2009 yılında Changi’yi kullanan yolcu sayısı 37,2 milyon.

Aynı yıl havalimanından geçen miktarı kargo ise 1,63 milyon ton olarak gerçekleşmiş. Bu rakamlara 240.000 uçağın ziyareti ile ulaşılmış.

15 milyonluk İstanbul’un havalimanında (Atatürk) 2009 yılında neler olmuş diye baktığımızda, 29,7 milyon yolcu ve 824.000 ton rakamları karşımıza çıkıyor.

Dış hatlarda 23, iç hatlarda 9 olmak üzere toplamda 32 körük bulunuyor. Halen 3 – 4 tane daha körüğün bağlanması için çalışmalar sürüyor.

Evet, Türkiye’de ticarî havayolu sektörü gelişiyor.

Evet, taşınan yolcu sayısı, kargo miktarı hızla artıyor.

Ama şu bir gerçek ki, Türkiye olması gereken noktanın çok çok uzağında.

Atatürk Havalimanı sadece 15 milyon kişinin yaşadığı İstanbul’un değil, aynı zamanda 70 milyonluk Türkiye’nin de dışa açılan kapısı.

Gönül isterdi ki, bu havalimanımız en azından Changi kadar yolcu ve yük trafiğine sahip olabilseydi.

Bakalım o günler görülebilecek mi?

Changi’de geçirdiğimiz bir kaç saatin fotoğraflarına Havayolu 101’in Flickr’daki grup sayfasından ulaşmanız mümkün.