easyJet’in Güney Batı Türkiye Açılımı

Bir açılım furyasıdır gidiyor.

Önüne gelen bir yerlerde bir açılım yapıyor.

Kimileri için bir hayli kârlı olabilecek açılım trendine easyJet de seyirci kalmadı ve 2010 yılı planını açıkladı.

Şirket 2010 yılında tam 36 yeni hat açmayı planlıyor. Özellikle Akdeniz havzasında bulunan tatil noktalarının hedeflendiği gayet net bir biçimde görülmekte.

Bu haberde belirtilen hatların yanı sıra easyJet, bir de Güney Batı Türkiye açılımı yapacak.

Önümüzdeki yaz döneminden itibaren EasyJet’i Dalaman ve Bodrum’da eskisine nazaran daha sık görmeye başlayacağız.

Bristol’den Dalaman ve Bodrum, Liverpool’dan Bodrum ve Londra’dan Dalaman ve Bodrum’a yapılacak seferler şu anda easyJet’in web sitesinden satın alınabilir durumda.

İngiltere’de yaşayıp Türkiye’de tatil yapmak isteyenler için bulunmaz bir fırsat.

EasyJet web sitesi daha biletlerini şimdiden satın almak isteyenlerin emrinde bulunuyor.

Şöyle bir arama yapınca, Temmuz ayında Bristol – Bodrum “gidiş dönüş uçak bileti + 1 bavul” fiyatının 120 Euro olduğu görülüyor.

Gerçekten de tatil planlarını erkenden yapabilenler için kaçırılmaması gereken bir fırsat.

Bu haber vesilesiyle düşük maliyetli taşıyıcı (low cost carrier) iş modelinin en önemli unsurlarından birisi olan yüksek utilizasyon konusuna dikkat çekmek istiyoruz.

Bu iş modeli dahilinde uçaklarınızı neredeyse sürekli havada tutmak istiyorsanız, uçuş sürelerinin 3-4 saati geçmemesi gerekiyor.

Hem bu yüzden, hem de Türkiye’nin Avrupa Birliği Ortak Hava Sahası’na dahil olmaması sebebiyle ülkemiz şu ana kadar bu tarz havayolu şirketlerinin etkisinden uzak kaldı.

Ancak önümüzdeki dönemde Türkiye’ye daha yakın noktalardan başlayabilecek düşük maliyetli uçuşlar, Türk havayolu şirketlerini zorlayabilir.

Bu da bundan bir iki hafta önce yazdığım yazıdaki duruma sebep olur; yani havayolu seyahati “mallaşır”, bir emtia haline gelir.

Ve havayolu şirketlerinin kârları daha da aşağıya iner.