A380 vs A380

Projesi ilk duyurulduğunda gelen en yoğun tepkilerden bir tanesi, “bu kadar büyük uçağın” gerekli olup olmadığıydı.

Yılan hikâyesine dönen üretim sürecinin ardından 2005 yılında ilk uçuşunu yapan Airbus A380′in bugün geldiği nokta ise bambaşka.

İlk aşamada Emirates, Singapore, Qantas gibi havayolu sektörünün önde gelen, güçlü şirketleri tarafından sipariş edilen A380 bugün çok da öngörülmemiş havayolu firmalarının sipariş listesinde yer almaya başladı.

Vietnam Airlines – Airbus A380 (çizim)

İlk sürpriz geçen hafta Vietnam Airlines’tan geldi. Şirket, eski Saygon şimdiki Ho Chi Minh şehrinden ABD’ye yaptığı seferlerde kullanmak üzere dört tane A380 siparişi verdiğini açıkladı.

2015 yılında teslim edilecek uçaklarla Vietnam Airlines, uzun menzilli uçak filosunu genişletmiş olacak.

A380 konusundaki ikinci sürpriz ise Fransız koloni nüfuz bölgesine hitap eden Air Austral adlı charter şirketinden geldi.

Dubai’deki havacılık fuarında yaptığı açıklamada şirket, 2014 yılında teslim almak üzere iki adet A380 siparişi verdiğini ilan etti.

Air Austral’in satın alacağı A380′leri diğer 380′lerden ayıran çok keskin bir özellik olacak.

Bu dev uçaklar tek sınıf koltuk düzeni ile işletilecek. Yani tamamı economy class, yani bir uçakta tam 840 koltuk!

Air Austral’in 380′leri, Paris ile Madagaskar’ın doğusundaki küçük bir ada olan Reunion arasında yolcu taşıyacakmış.

O yolculara daha beş yıl öncesinden diyebileceğimiz tek bir şey var; “Allah sağlık, sıhhat, selamet ve sabır versin!“ 🙂

Gerçi Air Austral’in mevcut filo yapısına bakıldığında A380 ile ilgili tasarruflarının şirket politikası bağlamında tutarlı olduğu görülüyor.

Kıyaslamak gerekirse, THY’nin şu anda 312 koltuk ve üç sınıfla işlettiği Boeing 777-300ER tipi uçağın aynısına sahip olan Air Austral, bu tayyareyi tam 442 koltukla uçuruyor.

Küreselleşme olgusunun daha da yaygınlaşmasına paralel olarak artacak turist trafiği ile birlikte A380′in low-cost taşıyıcılar tarafından tercih edilir hale gelmesi kaçınılmaz olacak gibi görünüyor.