Ya Havayolu Sektöründeki Duvarlar?

Bugün yakın tarihimizin en sembolik günlerinden bir tanesinin yirminci yıldönümü.

İkinci Dünya Savaşı sonrasında dünyanın iki cepheye ayrılışının en önemli timsali olan Berlin Duvarı bundan yirmi yıl önce bugün ilk ciddi darbelerini almaya başlamış ve Almanya’nın kalbindeki duvar aşılarak yıllardır ayrı yaşamakta olan insanlar bir birlerine kavuşmuştu.

İşte bu noktada Berlin Duvarı’na bir de ticarî havayolu sektörü açısından bakmamız gerekiyor.

İkinci Dünya Savaşı’nın ardından dünya yeniden yapılanırken harbin müsebbibi olarak görülen Almanya cezalandırılmaktaydı.

Müttefik kuvvetlerce ikiye bölünen ülkenin batı yarısı ABD, İngiltere ve Fransa, doğusu ise SSCB idaresine bırakılmıştı.

Bu durum daha garip bir hali de beraberinde getirmiş ve Berlin, eski Almanya’nın başkenti, ikiye bölünmüştü.

Müttefiklerin kontrolündeki Batı Berlin, Sovyet kontrolündeki Doğu Almanya’nın ortasında bir ada gibi kalırken, şehir bir de 1961 yılında inşa edilen duvarla ortadan ikiye ayrılmıştı.

Bu yüzden Batı Berlin ile Batı Almanya arasındaki tek bağlantı havayolu ile sağlanır olmuştu.

Tüm bunlar olurken savaş sonrası Almanya’sında bir dev küllerinden yeniden doğmaktaydı. Lufthansa, 6 Ocak 1953 tarihinde kurulmuş ve 1 Nisan 1955′ten itibaren de uçuşlara başlamıştı.

Berlin Duvarı’nın inşası sonrasında ortaya çıkan durumda Batı Almanya ile Batı Berlin arasındaki hava trafiğinin tabii olarak Lufthansa tarafından sağlanmış olduğu geliyor insanın aklına.

Ama hayatın gerçekleri bambaşka.

Almanya işgal edilmiş ülke statüsünde olduğundan, hava trafiği de Müttefiklerin tahakkümü altındaydı.

Ve Batı Berlin’in hava bağlantısını Pan Am, Air France ve British Airways sağlamaktaydı. Hem de ne zamana kadar dersiniz?

1990 yılına; iki Almanya birleşinceye kadar!

O ‘duvarlı’ yıllardan bize yönelik bir hatıra olarak şunu söyleyebiliriz.

Batı Berlin’de çalışan Türkler, Batı Berlin-Türkiye arasında doğrudan bir sefer olmadığından önce Doğu Berlin’e geçiyorlar, oradan da Bulgaristan Havayolları ile aktarmalı olarak İstanbul’a geliyorlardı.

Ticarî havayolu sektöründeki tüm duvarların yakın zamanda kalkması temennisiyle.