British Airways İlk Yarı Sonuçlarını Açıkladı – Zarar Devam Ediyor

British Airways de mâlî yıl – takvim yılı ayrımı yapanlardan.

Bu yüzden bu sabah açıkladığı ilk yarı sonuçları, Nisan-Eylül dönemini kapsamakta.

Geçtiğimiz yılı büyük bir zararla (400 milyon Pound) kapatarak sektörün şok dalgaları altında kalmasına yol açan şirket maliyet azaltma tedbirlerinde başarılı görünmekle birlikte gelirlerindeki düşüşe henüz tam anlamıyla bir çare bulabilmiş değil.

Türkiye saati ile 11:00′de başlayan ve BA’in web sitesi üzerindeki bir bağlantı yoluyla da takip edilebilen sunum gayet profesyonelce hazırlanmıştı.

Önce şirket başkanı Martin Broughton kısa bir giriş yaptı.

Ardından sözü alan CFO Keith Williams rakamları yorumladıktan sonra şirket CEO’su Willie Walsh altı aylık performanslarını derinlemesine analiz etti.

Sunum, soru-cevap bölümüyle sona erdi.

ASK (Available Seat Kilometres) bazında %3 oranında kapasite düşüren şirketin yolcu sayısı da %2,6 azalmış.

Bununla birlikte, premium yolcu sayısındaki düşüş, yolcu gelirlerindeki azalmanın çok daha yüksek bir orana ulaşmasına sebep olmuş: -%12,2

Yolcu sayısındaki düşüşün durması, gelirlerde yavaş da olsa bir artış trendine girilmesi, maliyetlerin azalarak verimliliğin artması, mevcut uçak siparişlerinin teslimatlarının geciktirilmesi, BA’in sunumunda altını çizdiği noktalardan bir kaçı.

Tüm bunlara karşın BA’in altı aylık performansının sonucu; vergi öncesi 292 milyon, vergi sonrası ise 208 milyon Pound zarar olarak gerçekleşti.

Yani 345 milyon ABD Doları. Altı aylık bir zaman dilimi için yine çok büyük bir miktar.

Şirketin akaryakıt hariç toplam gideri %8,8 oranında azalmış. Akaryakıt giderindeki azalma ise %34′ü bulmuş.

Şirketin elinde bulunan nakit miktarındaki artış, müşteri memnuniyeti ve zamanında kalkış (%90) oranlarının son yılların en üst seviyelerine çıkmış olması sunumda dikkati çeken enteresan noktalardı.

Bu olumlu gelişmelere karşın daha geçen seneye kadar 42.000′in üzerinde olan personel sayısının Mart 2010′da 36.000′in altına indirilme hedefi de sunumda yer aldı. Çok kişinin canı yanacak gibi.

Sunumun tamamına yatırımcı ilişkileri sayfasından ulaşmak mümkün.