Kampanya Dediğin Böyle Olur

30 Eylül tarihindeki yazımda OPET’in düzenlemiş olduğu bedava uçak bileti kampanyasına değinmiş ve bu kampanya kapsamında uçak bileti kazanmanın standart tüketici nezdinde ne denli zor olduğunu vurgulamıştım.

Öte yandan geçtiğimiz pazartesi günü radyoda reklamını duyduğumuz bir başka uçak bileti hediyeli aktivite, “işte, kampanya dediğin böyle olur!” dedirtecek cinsten.

Giyim firması Ramsey’in, Opet gibi, Türk Hava Yolları ile düzenlediği kampanyada 400 TL alışverişe Türkiye içi tek gidiş, 800 TL alışverişe ise Türkiye içi gidiş-dönüş uçak bileti bedava veriliyor.

Kampanyanın asıl bombası ise, 1.400 TL alışveriş yapanların bir yurtdışı gidiş – dönüş bileti kazanacak olması. Şimdi bir hesap yapalım:

Bir yanda Opet’in “1 TL’lık akaryakıt alana 1 mil puan hediye” kampanyası, diğer tarafta da Ramsey’in belli bir tutarda alışveriş yapana anında bilet hediyeli kampanyası.

  • 1.400 TL verip yurtdışı bilete sahip olmak vs 20.000 TL tutarında akaryakıt satın alıp bir Avrupa gidiş – dönüş bilet hakkı kazanmak.
  • Anında bilet kazanma şansı vs ortalama seviyede otomobil kullanan birisi için dört yıllık bir mil puan biriktirme süreci.
  • Hemen kazanmanın cazibesi vs Nasreddin Hoca’nın borç ödeme hikayesi gibi uzun ince bir yol.

Hangi kampanyanın daha başarılı ve tüketiciye somut bir şeyler sunduğunu tartışmaya gerek bile yok.

Ramsey’in kampanyasında eleştirilebilecek tek nokta, böylesine iddialı bir kampanyanın şirket web sitesinde gerektiği gibi duyurulmuyor olması.

Web sitesi açılırken sol alt köşede belli belirsiz ortaya çıkan pop-up kıvamındaki bir görselin ötesinde bir duyuruya rastlayamadık.


Posted

in