Jet Airways’in Yabancı Pilotları İsyanda

Yanlış hatırlamıyorsam eski zamanlarda yayımlanan Türk dizi filmlerinin bir tanesinin adı “Yabancı Damat” idi.

Türk-Yunan ilişkilerindeki klişelerin aksine potansiyel damat bir Yunan, gelin ise Türk’tü.

Ve damat rolü genelde müspet olarak tasvir edilmişti.

Son 10-15 yıl içerisinde hızla büyüyen Asya ve Ortadoğu havayolu pazarı, böylesi yabancı damatların önünü bir anda açıverdi.

Singapore Airlines, Emirates gibi firmalarda yerli pilotlardan ziyade yabancılar çalışmakta.

Hindistan, yine böyle bir lejyoner ordusuna ihtiyaç duyulan büyük pazarlardan bir tanesi.

Ve bu büyük pazarın önemli oyuncusu konumundaki Jet Airways’in başı yabancı damatlarıyla dertte.

Sendika kurma girişiminde bulunan iki arkadaşlarının işten atılmasının ardından “birden bire hastalanan” 400 kadar Jet Airways pilotu, şirketin neredeyse bir hafta boyunca yüzlerce uçuşunu iptal etmesine yol açtı.

Günde yaklaşık 8 milyon ABD Doları civarında zarara uğrayan şirketin yönetimi neticede pilotların isteğini kabul ederek, işten attığı iki kişiyi yeniden işe almak zorunda kaldı.

Zaten küresel mâli kriz sebebiyle yarı batık durumda olan Hindistan havayolu sektörünün yarası, bu olayla birlikte daha da derinleşti.

Tabii bu olayda şöyle de bir tartışma ortaya çıktı.

Acaba Jet Airways’in pilotları yabancılardan oluşmasaydı, yine benzer tarzda bir eylem ortaya konur muydu?

Tamamı yerli pilotlardan oluşan bir havayolu şirketinde böylesi zarar verici bir eylemin olmasının düşük bir ihtimal olduğunu savunanlar var.

Zira kendi ülkesinin bir şirketinde çalışan kişilerin bu gibi iş bırakma eylemleri söz konusu olduğunda daha “vatansever” duygular içerisinde hareket ettiği iddia ediliyor.

Bu da zarar verici eylemlerin tabii bir engelleyicisi haline geliyor. Lejyoner durumunda olanlarsa sadece aldıkları paraya bakıyorlar; şirket ve ülke imajının zarar görmesi onların umurlarında değil.

Hindistan demişken, grev konusuyla ilgili değil ama, Shashank Nigam‘ın bundan bir ay kadar önce yazdıklarını okumanızı tavsiye ediyorum.

Yazının sonunda, fırsat bulduğunda Emirates’in nasıl agresif bir penetrasyon politikası olduğunu görüp korkabilirsiniz. 🙂