Boeing 737_8000_United_April 2014

Slot Takası

“Buralar zamanında dutluktu; sattık gitti.”

“Ataköy’ün olduğu yer bataklıktı; para etmiyordu.”

“Dedeme Etiler’den arsa satmak istemişler, şehre uzak diye almamış.”

Sıkça duyarız böyle sözleri. Uzak görüşlü dedelerimizi de rahmetle anarız. 🙂

ABD’den gelen bir slot satış haberi, Türkiye’deki arsa satışlarını anımsatıyor. Yani zamanında yok pahasına satın alınıp yıllar sonra büyük para edenleri.

Delta Air Lines ile US Airways arasında yapılması planlanan slot takasından bahsediyorum, ki eskiler buna “trampa” derler.

US Airways, New York LaGuardia havalimanındaki 125 çift slotunu Delta’ya devrederken karşılığında, Washington Reagan havalimanındaki 42 çift Delta slotunu ve Sao Paulo ve Tokyo hatlarına uçuş izinlerini alacak.

Bunun yanı sıra, Air Tran Airways ile Continental de; Newark, LaGuardia ve Reagan’daki slotlarını takas ediyorlar.

Ülkemizdeki sivil havayolu sektörü yeterince gelişmemiş olduğundan, böylesi slot devir veya satışlarına pek rastlamışlığım yok. ABD’de ise sık sık oluyor.

Bunlarda en ünlüleri, 1980′lerin ortalarından itibaren zor günler geçirip sonunda kepenk kapatmak zorunda kalan Panam ve TWA’in slot satışlarıdır.

22 Nisan 1985 tarihinde Pan Am, tüm Pasifik hatlarını 750 milyon dolara United Airlines’a satmıştı.

Ancak belini bir türlü doğrultamayan şirket, 1991 yılında bu kez Latin Amerika, Karayipler ve bazı Avrupa hatlarını, ki bunların arasında çok önemli olan Heathrow hattı da vardı, yine United’a devretmişti.

Ayrıca bilen bilir, Pan Am’ın Latin Amerika hatları efsanevi başkan Juan Trippe zamanından tevarüs etmiştir ve şirket için sembolik değeri çok fazladır.

United böylesi stratejik hatları uçuş ağına katarken, ünlü CEO Robert Crandall liderliğinde bir numara olmaktan başka bir şey düşünmeyen American Airlines da (AA) benzer operasyonlara girişmişti.

AA, TWA’e ait sadece üç Londra hattı için daha 1991 yılında tam 445 milyon dolar ödemişti.

Havayolu 101 diyor ki;

ey bu zamanın gençleri, gün gelip torunlarınızın sizi sitayişle anmasını istiyorsanız, tez elden Türkiye geneline yayılıp hangi havalimanı olursa olsun bol miktarda slot hakkı satın alıp bir kenara koymanız.

Göreceksiniz, gün geldiğinde o slotlar çok para edecek. 🙂

Önemli not: Havayolu 101, slotların satın alınıp bir kenara konulamayacağının gayet bilincindedir. Yanlış anlamalara mahal vermeyelim. 🙂