Qantas Frequent Flyer

Bazı havayolu şirketleri sık uçan yolcu programlarını o denli geliştirmiş durumdalar ki, bu programların havayolu şirketinden ayrılarak satılması gündeme geliyor.

İki sene önce Air Canada’nın, Aeroplan adlı sık uçan yolcu programını sattığı haberini işlemiştim.

Bu kez ise gündeme gelen şirket, Avustralyalı Qantas.

Qantas’ın frequent flyer programına sektör analistleri tarafından 800 milyon ile 2,4 milyar USD arasında fiyat biçiliyor.

Fakat şirket yaptığı açıklamada, piyasa şartlarının bir halka arz için henüz yeterince uygun hale gelmediği ve Qantas’ın an itibarıyla nakit paraya ihtiyacı olmadığını vurgulayarak Frequent Flyer’ın bu sene içinde halka arz edilmeyeceğini belirtti.

Bu noktada Türk Hava Yolları’nın sık uçan yolcu programı olan Miles & Smiles’ın tarihi gelişimini hatırlamamızda fayda var:

THY, özel yolcu programına 1 Temmuz 1989 tarihinde başladı. Başlangıçta programın adı sadece “Frequent Flyer” iken, 7 Ocak 1993′ten itibaren “Mileage Club” olarak anılmaya başlandı.

Bunun yanı sıra 1 Temmuz 1991′de “Corporate Club” oluşturuldu ve şirketlere yönelik özel yolcu programı başlatıldı.

Yine aynı tarihten itibaren uçuş sayısı sisteminden, mil puanı sistemine geçilmiştir.

1 Nisan 1993′te, bireysel Mileage Club’a ek olarak “Courtesy Card” uygulaması başlatıldı.

Fequent Flyer’daki üye segmentasyon yapısı Kırmızı, Bronz (50.000 mil), Gümüş (125.000 mil) ve Altın (200.000 mil) şeklindeydi.

30 Mart 1998 tarihinde THY’nin Qualiflyer grubuna üye olmasının ardından,1 Kasım 1998′de “Qualiflyer” sık uçan yolcu programına geçildi.

Bu programın başlamasıyla, “Mileage Corporate Club” ve “Courtesy Card” uygulamaları sona erdi.

Fakat Qualiflyer grubunun dağılma sürecine girmesiyle birlikte THY bu ittifaktan ayrıldı.

Ve 29 Ekim 2000 tarihinden itibaren THY yeniden kendi sık uçan yolcu programına döndü.

Bu kez adı, Miles & Miles olarak tespit edildi.

15 Şubat 2006 tarihinde program yenilenirken, iki olan üye segmentasyonu dörde çıkarıldı ve programın adı Miles & Smiles olarak değiştirildi.