Grev_havayolu

Air France’ta Beklenmedik Grev

Geçen haftanın sonuna yaklaşırken birden bire patlayan Air France grevi, en başta şirket yönetimini şaşırtmışa benziyor.

“Baskın basanındır” kuralına uyan sendikalar, kabin personelini ani bir şekilde greve çıkartarak tam manasıyla büyük bir sürpriz yaptı.

Türk Hava Yolları’nda geçtiğimiz aylarda adeta direkten dönen grev uygulaması, Air France’ı esir almış durumda.

Sendikalaşma konusunda Air France’ın ve diğer bir çok havayolunun THY’den önemli bir farkı bulunuyor. Çalışanlar tek bir sendikaya üye değil.

Gerek farklı iş gurupları gerekse aynı iş grupları içerisinde, bir birine rakip bir çok sendika bulunuyor.

Çalışanlar bu sendikalardan her hangi birisine üye olup olmamakta serbest. Zaten bu sayede Air France, uçuşlarının yaklaşık %60′ını halen icra edebiliyor. Kabin ekibinin yaklaşık 1/4′ü çalışmaya devam ediyor.

Air France yönetimi bu grevi “beklenmedik” olarak nitelendirerek, sendika yöneticileri hakkında dava açacaklarını söyledi.

Ama Air France’ın resmî internet sitesindeki bir açıklama bunun hiç de böyle olmadığını gösteriyor.

Zira açıklamada sendikaların 19 Ekim tarihinde, 25 – 29 Ekim tarihleri arasında bir grev yapılması yönünde çağrıda bulundukları belirtiliyor.

Öte yandan az önce Fransa’nın İngilizce yayın yapan bir haber kanalında havaalanında çile çeken yolcularla yapılan röportajlara rastladım.

Tabiî olarak insanlar sıkıntılıydılar. Yorumlardan bir tanesi şu şekildeydi:

“Bu personel Air France’a ve Fransa’ya ne kadar zarar verdiğinin farkında değil mi?”

Muhtemelen farkındalar, ama umurlarında değil… Grevin bu gece yarısı sona ermesi bekleniyor.


Posted

in