Alternatif Fikirler

EOS, MAXjet ve Silverjet gibi yeni havayolları yola çıkarken, Concorde’un göklere veda etmesinin ardından “öksüz” kalan elit yolculara hizmet verme iddiasındaydılar.

Farklı olmaya, ayrıcalıklı ve özel hizmet görmeye alışmış olan bir yolcu kitlesi vardı.

Bunlara özel hizmet de, tamamen business class olarak düzenlenmiş uçaklarla sağlanmaya çalışılacaktı.

Normal oturma düzeninde 160 – 180 koltuk alabilen uçaklara 80 – 90 koltuk yerleştirerek farklı bir konfor ve hizmet sunuluyordu.

Network havayollarından doğrusu böyle bir hizmet beklemek hayal gibi bir şeydi.

Ama geçtiğimiz aylar içinde imzalanan ve 30 Mart 2008 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olan Açık Semalar anlaşması havayolu sektörüne değişik bir hareket getirecek gibi görünüyor.

AB ile ABD arasındaki uçuşların serbestleşeceğini göz önünde bulunduran şirketlerden ilk adımı atan Virgin Atlantic oldu.

Şirketin sahibi Richard Branson yaptığı açıklamada, önümüzdeki 1 – 1,5 sene içerisinde tamamen business class hizmeti verecek bir havayolu kuracağını açıkladı.

Sadece İngiltere’den değil; Paris, Amsterdam, Frankfurt, Milano ve Zürih gibi kentlerden de ABD’ye direkt sefer yapmayı planlıyorlar.

Açık Semalar’dan en fazla mustarip olması beklenen British Airways de boş durmuyor.

Gelirinin büyük bölümünü Atlantik-aşırı uçuşların business sınıflarından elde eden şirket, Virgin’e benzer şekilde bir “business-only” hizmet vermeyi planlıyor.

Pek iyi; Açık Semalar anlaşması Türk şirketlerini de etkiler mi? Ne dersiniz?