Rekabet

Bildiğiniz üzere, ABD ile İngiltere arasında geçerli olan anlaşmaya göre (Bermuda II), JFK ile Heathrow arasında direkt uçuş yapma hakkına sahip sadece dört havayolu firması bulunuyor.

American Airlines, United Airlines, British Airways ve Virgin Atlantic.

ABD ile AB arasında uzun süredir devam eden tartışma ve müzakereler sonucunda, transatlantik hatlarının liberalleşmesini amaçlayan “Açık Semalar” (Open Skies) anlaşmasının taslak hali geçtiğimiz günlerde hazırlandı.

22 Mart’ta (yarın) AB üyesi ülkelerin ulaştırma bakanları tarafından görüşülecek taslak kabul edilirse, anlaşma 28 Ekim 2007 tarihinde yürürlüğe girecek.

AB kaynakları bu anlaşma ile transatlantik hatlarda bir yolcu patlaması yaşanarak, ek 26 milyon yolcunun uçacağını ve bu durumun 80.000 yeni iş imkânı ile 12 milyar Euro tutarında ekonomik getiri sağlayacağını hesap ediyorlar.

Ancak İngiltere tarafı bu durumdan pek de memnun değil.

Artacak rekabetle avantajlarını kaybedeceklerini düşünen BA ve VA, hükûmetleri üzerinde baskı kurarak anlaşmanın en azından bir süre daha ertelenmesini talep ediyorlar.

Atlantik’in öte yanında ise durum tam tersi.

Bu anlaşmadan etkilenecek havayollarından olumsuz bir tepki gelmiş değil.

Hatta United Başkanı Glenn Tilton; artan rekabetle birlikte yolcuların bundan yüksek oranda faydalanacağını, rekabet etmeye hazır olduklarını ve korumacı politikalarla uzun vadeli ticarî başarının elde edilemeyeceğini belirtiyor.

Ne kadar eleştirirsek eleştirelim; genetik bir özellik midir bilinmez, Amerikalılar rekabet etmeyi, mücadele etmeyi seviyor.

Rekabet ve değişime direnmek yerine, ‘bundan nasıl faydalanıp başarılı olurum’un peşinde koşuyorlar…

Ne diyelim, darısı başımıza…